FADHILAT DAN KHASIAT AL- FATIHAH

Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud:
"Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran"

Juga Nabi Muhammad s.a.w.bersabda: "Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya." Dan "Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."
Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak.
Diantara khasiat Fatihah ialah siapa yang membaca 'Al-Fatihah' diwaktu hendak tidur, Surah 'Al-Ikhlas' sebanyak 3
kali dan Mu'awwidzatain maka ia akan aman dari segala hal selain ajal. Dan siapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah s.w.t.maka olehnya dibaca surah Al- Fatihah sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan
sembahyang fardu Subuh sampai 40 hari (tidak Lebih) kemudian memohon kepada Allah s.w.t. maka Insyaallah ia penuhi keperluan hidupnya.
Barangsiapa membaca Fatihah berserta Bismillah diantara sunat Subuh dan fardu Subuh dengan Istiqomah maka kalau ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia punya hutang maka mampu membayanrnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang soleh, berkat surah Al- Fatihah.
Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai sembahyang fardu lima waktu maka Allah s.w.t. luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak- anaknya terlindung dari kemudharatan
dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.
Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai sembahyang Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang dicari-cari serta sebaiknya ia panjatkan doa yang bermaksud:
"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku..........."

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah diwaktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali maka Allah s.w.t.bukakan pintu rezekinya dan Dia mudahkan urusannya tanpa kepayahan dan kesulitan.

Selesai bacaan Al-Fatihah tersebut dan sebaiknya berdoa:
"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Engkau bukakan bagiku pintu-pintu rahmatMu, kurnia-Mu dan rezeki-Mu. Dan Engkau mudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku rezeki Mu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah, sesungguhnya Engkau berkuasa atas setiap sesuatu. Aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan
rahsianya, berikan apa yang kuhajati........"

Diriwayatkan dari Syeikh Muhyiddin Ibnul Arabi didalam kitab 'Qaddasallaahusirrahu':

"Siapa yang punya maksud maka sebaiknya ia membaca surat Al-Fatihah sebanyak 40 kali sehabis sembahyang
Maghrib dan sunatnya, selesai itu ia ajukan permohonan hajatnya kepada Allah s.w.t."

Surat Al-Fatihah boleh mengubati penyakit mata, sakit gigi, sakit perut dan lain-lainnya dengan dibacakan sebanyak 41 kali.
Ikhtiar mengubati penyakit :
Baca Surah Al-Fatihah sebanyak 40 kali pada tempat berisi air, lalu air itu diusap-
usapkan pada kedua belah tangan, kedua belah kaki, muka, kepala dan seluruh badan, allu diminum, Insyaallah menjadi sembuh.

Kalau Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf terpisah lalu dileburkan dengan air suci dan diminumkan kepada sisakit, maka dengan iradah Allah s.w.t. ia akan sembuh.

Ikhtiar menghilangkan sifat pelupa:
Tulislah surat Al-Fatihah dengan huruf Arab pada tempat putih dan suci lalu dihapuskan dengan air dan diberi minum pada orang yang pelupa, maka ia akan hilang sifat pelupanya dengan izin Allah s.w.t.

Mengubati sakit disebabkan oleh sengatan kala:
Ambil sebuah tempat bersih lalu diisi air dan sedikit garam lalu dibacakan padanya Surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali lalu diberi minum pada orang yang tersengat kala itu, Insyaallah ia akan sembuh. Mengubati sakit gigi dan lain-lain: Untuk dirinya sendiri = letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali:

"Ya Allah, hilangkan daripada keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi- Mu yang jujur (al- Amin)
dan tetap disisi-Mu".

Mengubati penyakit gigi orang lain:
Selesai membaca Al-Fatihah maka berdoa 7 kali: "Ya Allah, hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi- Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".

Adapun faedah dan khasiat dari Surah Al-Fatihah ialah menyembuhkan penyakit mata yang kabur (rabun) Sabda Nabi Muhammad s.a.w."

"Barangsiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:
Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.
Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali. Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini:

"Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang." Lalu mengucapkan "Yaa Rabbi" sebanyak 5 kali. Terakhir mengucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali: "Ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan"

DARI BERBAGAI SUMBER
 

EBOOK

1. MENGUAK MISTERI MUHAMMAD
2. BUNGA RAMPAI SERI.4
3. 23 Kiat Hidup Bahagia
4. Dalil-Dalil Tentang Wajibnya Hijab
5. Jalan Golongan Yang Selamat1
6. Jalan Golongan Yang Selamat2
7. Jalan Golongan Yang Selamat3
8. Jangan Dekati Zina
9. Kumpulan Doa1
10. Kumpulan Doa2
11. Kumpulan Doa3
12. Kumpulan Doa4
13. Kunci-Kunci Rizki
14. Malapetaka Akhir Zaman
15. Memperbaiki Rumah Tangga
16. Panah Syetan
17. Panduan Praktis Menghitung Zakat
18. Risalah_Ramadhan
19. Saudariku Apa Yang Menghalangimu berhijab
20. Sihir Dan Perdukunan
21. Silaturrahim
22. Soal Jawab Seputar Aqidah
23. Tata Cara Haji Umrah
24. Tiga Masalah Penting Tentang Shalat
25. Tuntunan Shalat
 

Ajal Seorang Ahli Qur’an

Suatu hari aku sedang berada di sebuah ruangan refreshing, tiba-itba adab seorang pemuda yang memanggil ku dengan mengatakan: Dr. Khalid jazakallah khairan, ayanh kami dalam keadaan ihtidar(sakaratul maut), kami ingin anda mentalqinnya dengan kalimat syahadat!”

Aku katakan:”Kalian kan anak-anaknya,mungkin kalian bisa lebih fokus melakukan itu terhdap ayah kalian, karena perasaan kalian lebih dekat, sekarang lakukanlah Allah akan memberkati kalian semua.” Tapi dia tetap bersikeras agar aku mau ikut mereka untuk melihat keadaan ayahnya itu.

Akhirnya aku pergi bersamanya dan aku melihat sang ayah yang keadaanya sudah sangat payah, semua anggota tubuhnya sudah lumpuh, denyut jantungnya kian melemah, paru-parunya sudah hampir berhenti, bahkan otaknyajuga sudah tak berfungsi.Dia benar-benar dalam keadaan menanti ajal. Tekanan darahnya antara 30 hingga 40 dan denyut nadinya antara 20 hingga 30. 

Aku mencoba mentalqinnya dengan ucapan “laa ilaaha illallah”, tiba-tiba saja jarinya bergerak di ikuti lidahnya yang mengucapkan kalimat tersebut. Yang lebih mengherankan lagi ketika mengucapkan kalimat tersebut tekanannya naik menjadi 130 sampai 140, dan denyut jantungnya juga meningkat antara 100 sampai 110, bahkan perawat yang merawatnya pun menjadi tercengan keheranan. Kesempatan ini aku gunakan untuk mengingkannya: “ini adalah bukti yang harus anda ikuti, ana harus masuk islam.” Demikian aku katakan pada perawat itu

Kemudian aku perhatikan anak-anak nya yang shaleh ini menjadi suri tauladan bagi sebuah pengabdian seorang anak kepada orang tuanya. Ayah mereka tak pernah di tinggal sendirian, mereka bergantian menjaga seorang ayah. Masing-masing mendapat giliran enam hari sekali,sesuai dengan jumlah mereka bersaudara. Aku katakan pada mereka: “Cobalah kalian membaca ayat-ayat suci AL-Qur’an!” Mereka langsung melakukannya, semoga mereka dibalas olehAllah dengan pembalasan yang baik.

Sang ayah masih dalam kondisi seperti itu selama tiga hari, tekanannya terus naik menjadi 130-140, sedangkan anak-anaknya terus menerus membacakan Al-quran dari pagi sampai malam. Sampai akhirnya sang ayah pun meninggal sudah. Aku sempat bertanya kepada salah seorang anaknya: “Apakah ayah kalian ini sering membaca Al-Qur’an?” Ia menjawab bahw ayahnya ini biasa mengkhatamkan ALQuran setiap minggu, bahkan tak jarang dalam seminggu bisa khatam lebih dari satu kali. Mudah-mudahan Allah melimpahkan rahmat-Nya kepada orang tua ini dan mengumpulkan kita semua dalam naungan karamah-Nya.

Abu Mush’ab berkomentar: “Semoga Allah menutup hayat sang ayah dengan khusnul khatimah, demikian pulaseluruh kaum muslimmin. Benarlah apa yang telah disabdakan baginda Nabi shallallahu alaihi wasallam: “Ahli qur’an adalah keluarga Allah dan merupakan orang-orang spesial di sisi-Nya.”

Sumber:

Khalid(Kisah-kisah nyata menggugah qolbu):M. Shaleh Al-Qahthani
 
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. abu-uswah - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger